Wortelkanaalbehandeling

Hoe ontstaat een ontsteking in het wortelkanaal?

Elke tand of kies heeft een wortelkanaal. Dit loopt – zoals de naam al zegt – door de wortel en omvat zenuwen, kleine bloedvaten en bindweefsel. Soms kunnen er bacteriën in het wortelkanaal terechtkomen en daar een ontsteking veroorzaken. Vaak gebeurt dat door tandbederf (cariës) of door een vulling die lekt. Maar ook een harde klap kan zo’n ontsteking veroorzaken. U merkt meestal dat er sprake kan zijn van een ontsteking in het wortelkanaal als u last krijgt van gevoelige tanden of kiezen bij het drinken van warme of koude dranken of als u pijn heeft aan tanden of kiezen. Helaas kan uw tand of kies bij zo’n ontsteking alleen nog worden gered via een wortelkanaalbehandeling.

Hoe verloopt een wortelkanaalbehandeling?

Voor een wortelkanaalbehandeling wordt u altijd verdoofd. De tandarts boort vervolgens een gat in tand of kies om bij de wortel te komen. Daarna zal hij het ontstoken deel (weefsel of zenuw) uit de wortel verwijderen en het wortelkanaal goed schoonmaken, desinfecteren en volledig afsluiten. En ten slotte wordt de tand of kies netjes gevuld. Mocht de tand of kies echter te zwak zijn geworden na de wortelkanaalbehandeling, dan kan het nodig zijn een kroon te plaatsen. Gelukkig kan dat bij ons nog dezelfde dag!

Als de verdoving eenmaal is uitgewerkt, ontstaat er soms napijn. Het gebruik van een pijnstiller is dan aan te raden. De pijn verdwijnt binnen een paar dagen.

Patiënt worden

Zoekt u een nieuwe tandarts? Schrijf u meteen in als patiënt.